אודות

לפני כמאה שנה, הגיעו לארץ חלוצים ורבים מהם היו צמחונים. עברו שנים, הוקמו אגודות צמחוניות, אפילו יישוב צמחוני ובשנות התשעים החלו לצוץ גם טבעונים אידיאולוגים. מספרם גדל מבודדים, לעשרות, מאות, אלפים ועד מאות אלפים. במקביל, גדל האקטיביזם, שהביא עוד טבעונים וגם הישגים רבים, כמו ביטול קרקסי חיות, פיטום אווזים, פרוות, ניסויים על בעלי־חיים בבתי־ספר ועוד.

מה גרם לאותם חלוצים ראשונים להיות צמחונים? מה הביא לגידול התנועה ולהישגים? הכי חשוב, מה יביא להמשך הגידול והשינוי לעולם טבעוני?
בבלוג זה ננסה ללמוד יחד על ההיסטוריה של הפעילות הטבעונית – מה הצליח ומה פחות. מה הביא להישגים ולגידול התנועה ומתי חלה האטה ולמה. ננסה להבין את הגורמים החיצוניים שהשפיעו על הפעילות, מתי וכיצד ידענו לנצל התפתחויות טכנולוגיות ואחרות ומתי הן פעלו נגדנו.
כל זה נועד כדי שנבין איך עלינו להמשיך לפעול, כדי להשלים את המהפכה הטבעונית. נציג רעיונות לפעילות שמתאימה לכל אחד, החל ממי שיש לו רק כמה דקות פנויות מהבית ועד למי שפנוי ויכול להוביל קמפיינים. מכיוון שהמשאבים שלנו מוגבלים, אבל המלאכה מרובה, ננסה ללמוד כיצד לפעול ביעילות מירבית, כדי להביא לשינוי כמה שיותר משמעותי.

כשאני מביט לאחור, אני אופטימי. הגענו להישגים אדירים שנראו פעם כמו חלום. התחלנו את זה כפעילים מועטים, עם הרבה פחות אמצעים. היום אנו רבים יותר, עם יותר אמצעים וצריכה להיות לנו היכולת להשלים את המלאכה. במקביל, מטרידה אותי ההאטה שרואים בעשור האחרון. אין לי הסבר אחד מדוע זה קרה, אבל יש השערות שונות, שניתן לבדוק ולהסיק מהן מה ניתן לשנות כדי להאיץ את התוצאות. לשם כך, אנסה להעזר בספרים, מאמרים ולקחים מקמפיינים אחרים, אבל לא ניתן לוותר על חוכמת המונים. בתנועה הצטבר נסיון רב ואשמח שתגיבו ותביעו את דעתכם.

מי אני?

בגיל 3 עברתי לצמחונות כשהבנתי מה שמו לי בצלחת והודעתי "לא רוצה, זה הלך".

בגיל 14 הבנתי שעור הוא באמת עור של בעלי־חיים ולא נקרא כך על שם מה שהשתמש בו האדם הקדמון. מאז הפסקתי להשתמש גם בנעלי עור. בצבא לא הייתה אז מודעות לטבעונים. הודחתי בשל כך מקורב קצינים ונשפטתי פעמיים לעונשי מאסר, שמהם הצלחתי בסוף להתחמק. אחרי הצבא, נחשפתי בלימודים לאינטרנט, שהיה אז זמין רק באוניברסיטאות. חיפשתי שם מידע על צמחונות ושם נחשפתי לראשונה ל־veganism, מה שמוכר היום כטבעונות. זה נשמע לי חיובי, אבל משהו רחוק שלא ניתן לממש בארץ. מדי פעם עסקתי באקטיביזם, גם אם לא התייחסתי לזה כך. היה לי חבר בחטיבת ביניים שעבר בהשפעתי לטבעונות וגם שותף למעונות באוניברסיטה. לפעילות מאורגנת הגעתי בעקבות מודעה באוניברסיטה, על פגישת פעילים של האגודה נגד ניסויים בבעלי חיים. ללא אינטרנט, זו הייתה אז דרך מקובלת להגיע לפעילים. הגעתי, הצטרפתי לפעילות ומשם גם לפעילות באנונימוס (היום אנימלס), שאז הייתה עדיין קבוצת פעילים ולא עמותה. בעקבות ההיכרות עם פעילים טבעונים, הבנתי שזה אפשרי וב־1994 עברתי לטבעונות.

במהלך השנים השתתפתי בפעילויות ובקמפיינים. יחד עם שותפים לדרך, הובלתי קמפיינים, גרעיני פעילות, דוכנים, מיטאאוטים, הפגנות, מיצגים ותהלוכות. עסקתי גם בתחקירים, לובי ודוברות. בין השאר הובלתי או הייתי אחד המובילים בקמפיינים מוצלחים כמו ביטול קרקסי חתולים, הסרת מלכודות דבק מרשתות גדולות, הצלת עמק הצבאים בירושלים, ביטול פרסומת פוגענית בטלוויזיה ולקחתי חלק משמעותי גם בקמפיין נגד פיטום אווזים. סייעתי גם למאבק הבינלאומי נגד פרוות, שבמסגרתו עזרתי ליזום ולארגן הפגנות בכל רחבי העולם, אפילו במצרים. התנדבתי בעמותות שונות והייתי חבר וועד בשלוש מהן. ניסיתי גם לקדם את הטבעונות דרך פעילות פוליטית, כולל נסיון להקמת מפלגה חדשה, תמיכה במפלגה שהתמקדה בסביבה ובבעלי־חיים, תמיכה בחברי כנסת שקידמו את הנושא ועידוד התפקדות טבעונים למפלגות, כדי שנוכל להשפיע מבפנים.

לאורך כל הדרך, תמיד ניסיתי לחדש, כדי להביא לתוצאות טובות יותר, תוך ניצול אמצעים טכנולוגים ידשים. לכן הכנסתי לשימוש את המענה הקולי, בניתי את אתרי האינטרנט הראשונים בעברית, שעסקו בזכויות בעלי־חיים, בצמחונות ובטבעונות. עם שותפה נוספת, פתחנו פורום בפורטל גדול. בהמשך הצטרפתי לניהול קבוצת הפייסבוק הטבעונית הראשונה בישראל ופתחתי את הראשונה שגם היתה פתוחה ללא טבעונים. שם הכנסתי סוג חדש של פעילות, שלא היתה קיימת אז – קמפיין ויראלי בפייסבוק. בהמשך הצטרפתי לאתגר 22, שבו הדרכתי וניהלתי קבוצות תמיכה בטבעונים חדשים.

את הגישה הזו אני רוצה להוביל כאן. להביא מנסיוני וממחשבותיי, להקשיב לאחרים ויחד לצעוד קדימה לעבר עולם טבעוני.

Scroll to Top